Artist Statement

DSC_6191.jpg

Ik ben Marlie Kuipers een documentairemaker die de grenzen van documentairefotografie onderzoekt. Thema’s die vaker terugkomen in mijn werk zijn afstand/verbinding, eenzaamheid en traumaverwerking. Ik vertel persoonlijke verhalen van mensen en zoek naar de maatschappelijke relevantie van deze verhalen. Het begrip ‘waarheid’ speelt hierbij een cruciale rol. Het is mijn taak als documentairemaker om de waarachtigheid van mijn onderwerpen boven tafel te krijgen, soms door te observeren, categoriseren, ensceneren, of te provoceren. Door meerdere uitwerkingen te combineren, wil ik verschillende lagen van een verhaal samenbrengen.

 

De term helpende fotografie past goed bij mij als maker. Ik wil taboes en lastige onderwerpen bespreekbaar maken en hoop dat mensen zich kunnen herkennen en zich kunnen inleven in de onderwerpen die ik aansnij. Ik wil mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, zodat zij zich ook durven uit te spreken en er gesprekken ontstaan.

 

Het is belangrijk een band te hebben met de mensen voor de camera, als er vertrouwen is levert dat vaak kwetsbare en interessante beelden op. Ik maak dan een foto op het moment dat ik urgentie voel en mijzelf verwonder over wat er voor de camera gebeurt.

Educatie

2015 - 2020– Fotografie/Film
HBO AKV st.joost Breda - afgestudeerd

2017 Minor creativiteitsontwikkeling

HAN Nijmegen - gehaald

2011 - 2015 – Grafisch Vormgeving

MBO SintLucas Boxtel – afgestudeerd

Stage

2019 - Paradox assisteren van project managers

2018 - Rein Janssen assistent studio fotografie

2014 - De Promotors, grafisch en fotografie

2013 - Made Advertisement, grafisch 

Publicatie

2017 - Bn De Stem rapportage over GlazenHuis

2016 - Vers Pers rappotage Feel Good Markt

2014 - De Promoters Grafische Werk

Exposities

2017 -Project: Fukushima 

Minor Creativiteitsontwikkeling - HAN Nijmegen

2020 - Project: Tim/Marlie

Eindexamen expo Now Show - Breda